1/23/2011

SORTIDA DE NATURALS A COLLSEROLA GENER 2011

Els alumnes de 1r d'ESO han fet una sortida a la Serra de Collserola per fer un estudi del bosc seguint les indicacions treballades previament a l'aula.
El lloc d'inici era la masia de Can Coll, on els monitors van repartir les motxilles amb el material i els instruments de mesura dels paràmetres a estudiar. La classe es va dividir en dos grups: un estudiava una parcel.la de bosc més orientada a l'ambient ombrívol i un altre estudiava una zona amb més hores de sol.
Després d'averiguar quines plantes hi havia, ajudats per les claus dicotòmiques, van contabilitzar-les a les seves parcel.les. També van estudiar l'orientació amb la bruíxola, el pendent,la temperatura de l'aire i el sòl,la humitat, la intensitat lluminosa, l'alçada dels arbres i la cobertura arbòria. Van veure uns quants pins caiguts per causa del vent i la neu dels anys anteriors, i això els va ajudar a entendre millor perquè les alzines resisteixen més que els pins aquestes condicions extremes.
Finalment, vam tornar a la masia on vam fer la posada en comú dels dos tipus de boscos estudiats: l'alzinar i la pineda. Els monitors els hi van fer entendre les característiques dels dos tipus de bosc i les adaptacions que les plantes fan a un i a l'altre. Finalment els hi van explicar quin seria el futur de l'alzinar i la pineda si no hi haguessin factors com els incendis o la tala d'arbres, tot plegat molt interessant.