1/23/2011

VISITA AL MUSEU EGIPCI 10-11-2010

Els alumnes de primer de l’ESO hem visitat el museu egipci de Barcelona.
A part de la visita al museu, que ens ha fet comprendre un xic més aquesta antiga i gran civilització desenvolupada al voltant del riu Nil, ens hem transformat en sacerdots i sacerdotesses per realitzar el ritus de l’enterrament d’un personatge adinerat.

Segons les creences egípcies a més a més del cos, l’home es componia de dos elements espirituals, el Ba, concepte similar a l’ànima, i el Ka, una espècie de doble del cos.
La mort representava la separació de l’element corporal i els espirituals. Però el ka no podia "sobreviure" sense la presència del cos, per això durant anys es van desenvolupar tècniques precises de conservació, conegudes com embalsamaments.
El procés de momificació tenia com a objectiu el manteniment del cos per a la pròpia existència del Ka. A sobre de les venes es posaven els sarcòfags, destinats, més que l’intent que el difunt fos reconegut en el Més Enllà, a servir com a substituts del cos en cas de destrucció de la mòmia, i com a protecció dels embenatges, evitant la seva destrucció. Al costat del difunt es col•locaven figuretes, anomenades uixebtis destinades a servir al difunt.

El primer que es feia en el cos del difunt era rentar-lo, seguidament s’extreia el cervell pel nas també calia treure i conservar alguns òrgans interns: l’estómac, el fetge, els intestins i els pulmons que guardaven en els vasos canops. Els vasos canops eren representats pels caps dels quatre fills d'Horus ja que es considerava que cadascun d’ells protegiria l’òrgan corresponent.
• Duamutef: es representava amb forma de cap de xacal, guardava l’estómac, es considerava que el protegia la deessa Neith i la seva posició era mirant en direcció est.
• Amset: es representava en forma de cap humà ,guardava el fetge, el protegia Isis i estava orientat en direcció sud.
• Kebehsenuf: amb forma de cap de falcó, guardava els intestins protegits per la deessa Selkis i mirava en direcció oest.
• Hapi: tenia la forma d’un cap de babuí, guardava els pulmons, estava protegit per la deessa Neftis i la seva posició era mirant cap el nord.
Tots quatre s’introduïen, a la fi de tot el procés, en una caixa de fusta i eren col•locats al costat o als peus dels sarcòfag.
Després es cobria d’una substància química per deshidratar el cos. El següent pas era embenar el cos, mentre anaven llegint una espècie de “pregàries” i dipositant entre les benes objectes màgics i amulets. El cor es deixava intacte perquè els egipcis creien que hi residia tot: la intel•ligència i l’essència de la persona.